DS Smakosz

DS Smakosz

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Warzywa i kurczak z woka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na szybki, smaczny i mocno kolorowy obiad

Warzywa i kurczak z woka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa i kurczak z woka

 

Sposób przygotowania:

Warzywa i kurczak z woka
Mięso pokroić w długie paseczki, zamarynować na ok. 20 minut w sosie chilli, soku z cytryny i zmiażdżonym czosnku.
Wszystkie warzywa pokroić w podobnej wielkości słupki, wrzucać na rozgrzanego woka od najtwardszych do najbardziej miękkich. Po kilkunastu minutach, zrobić miejsce na środku woka, warzywa przesunąć na ścianki, a do środka dać mięso w marynacie. Kiedy będzie miękkie, dodać pomidory, dusić razem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Miłośnicy pikanterii mogą wzbogacić danie o sanbal oelek w małych ilościach.

Danie podawać z ryżem lub makaronem, posypać pietruszką przed podaniem. Smacznego!
Warzywa i kurczak z woka
W woku widzimy smażące się warzywa- bardzo kolorowe i apetyczne.
Warzywa i kurczak z woka
Kurczak w marynacie- potrzeba około 20 minut marynowania.
Warzywa i kurczak z woka
Gotowe danie w wkou- brakuje tylko makaronu i pietruszki
Warzywa i kurczak z woka
Jeszcze tylko siekana pietruszka i na stół- smacznego!