Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Warzywne placuszki z twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo pyszne placuszki z warzyw,wprost rozpływają się w ustach.Podane z twarożkiem będą pyszną propozycją na bezmięsny obiad.

Warzywne placuszki z twarożkiem

Składniki:

Warzywne placuszki z twarożkiem

Składniki na placuszki:

  • 1 młoda cukinia ( około 50 dag )
  • 2 duże marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki według uznania
  • koperek zielony według uznania
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Twarożek:

Sposób przygotowania:

Warzywne placuszki z twarożkiem

Przygotowanie warzyw:

Warzywne placuszki z twarożkiem
Warzywa oczyszczamy,obieramy,ścieramy i kroimy.

Warzywa myjemy, dokładnie osuszamy i obieramy. Marchewki, cukinie i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie ziemniaki i cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę, czosnek, koperek i pietruszkę drobno siekamy. Do przygotowanych warzyw wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanie twarożku:

Warzywne placuszki z twarożkiem
Z podanych składników przygotowujemy twarożek.

Ser biały mieszamy ze śmietaną, solimy do smaku.

Smażenie:

Warzywne placuszki z twarożkiem
Z przygotowanych warzyw smażymy placuszki.

Na patelni rozgrzewamy olej, następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.

Przygotowanie do podania:

Warzywne placuszki z twarożkiem
Usmażone placuszki osączamy z tłuszczu i podajemy.

Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na talerze nakładamy placuszki, porcje twarożku, twarożek oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.

Rady:
Z przepisu wyszło mi około 24 sztuki.