VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Wątróbka z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Uwielbiam wątróbkę i staram się ja przygotowywać na wiele sposobów. Do tego mój ulubiony makaron z jajkiem.

Wątróbka z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka z boczkiem

 

  • 300 g boczku
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • Przyprawa do mięsa
  • 0,5 szklanki bulionu
  • Sól
  • Pieprz
  • 300 g makaronu świderki
  • 4 jajka
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z boczkiem
Cebulkę kroimy w piórka, boczek w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy cebulkę. Dokładamy boczek. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i doprawiamy przyprawą do mięsa. Dodajemy do boczku i cebuli. Podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości wątróbki. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Przekładamy na osobną patelnie, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do ścięcia się jajek.
Wątróbka z boczkiem
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na patelni
Wątróbka z boczkiem
Boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli
Wątróbka z boczkiem
Wątróbkę oczyszczamy i doprawiamy przyprawą do mięsa