Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wegańskie pesto pietruszkowo-bazyliowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu zielone pesto. Danie wegańskie.

Wegańskie pesto pietruszkowo-bazyliowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegańskie pesto pietruszkowo-bazyliowe

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie pesto pietruszkowo-bazyliowe
Zaczynamy od wrzucenia do rozdrabniacza obranych pistacji, obranego ząbka czosnku, porwanej natki i bazylii i oliwy. Podane składniki przerabiamy na gładką pastę. Makaron gotujemy na półtwardo. Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekanego selera naciowego i pora. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Oliwki kroimy w plasterki. Do odcedzonego makaronu dodajemy zmiksowaną zieloną pastę, do tego podsmażony seler z porem, oliwki, zielony pieprz marynowany i całość mieszamy doprawiając do smaku solą, pieprzem, suszoną bazylią i mieszanką ziół prowansalskich.
Wegańskie pesto pietruszkowo-bazyliowe
Do pesto użyłam pistacji, żeby danie było całkowicie zielone ;-)
Wegańskie pesto pietruszkowo-bazyliowe
Do ugotowanego makaronu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy