SUPERPRZEPIS

Wegańskie sojowe kotlety

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Wegańskie sojowe kotlety Więcej zdjęć (5)

Pyszne choć nieco pracochłonne kotlety dla wegan i nie tylko

Składniki:

Wegańskie sojowe kotlety

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie sojowe kotlety
Ziarna soi zalewamy chłodną wodą, odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin, a następnie gotujemy do miękkości (ja gotowałam na małym ogniu blisko 2,5 godziny), odcedzamy i mielimy co najmniej 2 razy (ja zmieliłam 4). Dodajemy ugotowanego i przeciśniętego przez praskę lub zmielonego ziemniaka. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na oleju rzepakowym, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i po przestudzeniu dodajemy do zmielonej soi wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bułkę tartą (z pieczywa bez jajek i mleka) mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z sojowej masy formujemy nieduże kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wegańskie sojowe kotlety
Ziarna soi zalewamy chłodną wodą, odstawiamy na co najmniej 8-10 godzin
Wegańskie sojowe kotlety
a następnie gotujemy do miękkości (ja gotowałam na małym ogniu blisko 2,5 godziny), odcedzamy i mielimy co najmniej 2 razy (ja zmieliłam 4).
Wegańskie sojowe kotlety
Dodajemy ugotowanego i przeciśniętego przez praskę lub zmielonego ziemniaka. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na oleju rzepakowym, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i po przestudzeniu dodajemy do zmielonej soi wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wegańskie sojowe kotlety
Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bułkę tartą (z pieczywa upieczonego bez jajek i mleka) mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z sojowej masy formujemy nieduże kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Tagi:

zioła tarta