SUPERPRZEPIS

Węgierskie leczo z papryką

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Węgierskie leczo z papryką Więcej zdjęć (5)

Aromatyczny garnek warzywnych rozmaitości w sam raz na lato pół godziny i lekki obiad na stole...

Składniki:

Węgierskie leczo z papryką

 

  • 1 kg młodej kapusty
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 młoda marchewka
  • 2 cebule
  • 40 dag kiełbasy paprykowej cienkiej (może być zwykła)
  • 20 dag gotowanego boczku
  • 3,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 listki laurowe
  • 3/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki chilli jalapeno
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Węgierskie leczo z papryką
Wszystkie warzywa myjemy ,kapustę obieramy z wierzchnich liści szatkujemy nożem,paprykę wydrążamy z nasion i kroimy w paseczki a nastepnie w kostkę ,tak samo kroimy obraną cebulę i ziemniaki,marchewkę kroimy w pół krążki.



W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę szklimy dodajemy pokrojony w kostkę boczek ,ziemniaki i dusimy 10 minut,następnie dodajemy resztę pozostałych warzyw,dodajemy ziele angielskie liść laurowy kminek wlewamy bulion dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę i dusimy pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie około 20 minut,doprawiamy do smaku dodajemy pieprz sól oraz papryczkę jalapeno , koncentrat pomidorowy wszystko jeszcze pogotowac razem 2 minuty i odstawić .Podawać gorące z pszenną bagietką lub chlebkiem.
Węgierskie leczo z papryką
szykujemy wszystkie warzywa potrzebne do gotowania
Węgierskie leczo z papryką
pokrojoną cebulę szklimy z boczkiem na oleju
Węgierskie leczo z papryką
następnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw wlewamy bulion i dusimy do miękkosci
Węgierskie leczo z papryką
i na koniec doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat nie zageszczamy!