jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wieprzowina z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To sposób na pysznie, zdrowe i kolorowe dodanie wieprzowiny! Jak się okazuje wieprzowina i warzywa bardzo do siebie pasują. Do tego ryż i mamy bardzo smaczny, oryginalny obiad.

Wieprzowina  z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina z kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z kalafiorem
Mięso kroimy w paseczki. Pokrojone nacieramy przyprawami i pozostawiamy na około 2 godziny w chłodzie. Po tym czasie cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso i razem smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Między czasie kalafior dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i obsmażamy go. Następnie zalewamy kalafior mieszaniną wody i mąki ziemniaczanej. Całość delikatnie doprawiamy, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Tak przygotowany kalafior łączymy z gotowym mięsem. Razem podgrzewamy, zabielamy mąką i doprawiamy do smaku. Na koniec dajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Wieprzowina  z kalafiorem
Przyprawiona wieprzowinę smażymy na zrumienionej cebuli
Wieprzowina  z kalafiorem
Do przysmażonego mięsa dodajemy paprykę.
Wieprzowina  z kalafiorem
oddzielnie dusimy do miękkości kalafior.
Wieprzowina  z kalafiorem
Gotowy kalafior łączymy z mięsem i papryką.