Sposób przygotowania:
Wieprzowina z liśćmi kalafiora :
Schab pokroić w paski ( jak zwykle do chińszczyzny ). W woku rozgrzać olej .Smażyć na nim mieszając mięso do zarumienienia .Przełożyć do garnuszka , wlać wodę , dodać przyprawę do dań chińskich i dusić na małym gazie 15 minut.
,, Nerwy „ liści kalafiora oczyścić z zewnętrznej warstwy i pokroić w cienkie paseczki ( na zapałkę ) . Wrzucić warzywa do woka , dolać łyżkę oleju smażyć ok. 5 min .Dodać do mięsa i dusić jeszcze przez 15 minut .Wlać mleczko kokosowe. Jeśli trzeba dolać w trakcie duszenia jeszcze trochę wody .Doprawić sosem sojowym , przyprawą i szczyptą cukru, trawą cytrynową ( pastą lub sproszkowaną ). W kilku łyżkach wody rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do woka .Zagotować.
Podawać z ryżem .
,, Nerwy „ liści kalafiora oczyścić z zewnętrznej warstwy i pokroić w cienkie paseczki ( na zapałkę ) . Wrzucić warzywa do woka , dolać łyżkę oleju smażyć ok. 5 min .Dodać do mięsa i dusić jeszcze przez 15 minut .Wlać mleczko kokosowe. Jeśli trzeba dolać w trakcie duszenia jeszcze trochę wody .Doprawić sosem sojowym , przyprawą i szczyptą cukru, trawą cytrynową ( pastą lub sproszkowaną ). W kilku łyżkach wody rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do woka .Zagotować.
Podawać z ryżem .
Paola
tokijka
mamqa
Babciagramolka
Babcia ( a w zasadzie Prababcia ) nie używała liści kalafiora do chińszczyzny ( to moja inwencja ) - ale robiła z nich jarzynkę i zupę - przepisy wstawię jutro .A światowa rzeczywiście była - chciała bym takie życie jak Ona mieć ( no przynajmiej do czasu Rewolucji ) .A pomysły z wykorzystaniem lisci kalafiora to raczej rodem z ,, bieda kuchni czasu głodu " niż że światowego życia tak jak zupa z pokrzyw , naleśniki z cebulą lub pierogi z kaszą . Kryzys to nie jest wymysł naszych czasów .
mamqa
No tak, samo życie :) Aczkolwiek o zupie z pokrzywy pierwszy raz słyszę, chyba bałabym się takową spróbować ;)
Pozdrawiam.
Babciagramolka
Pozdrawiam.
[/quote]
Czemu- pokrzywa jest bardzo zdrowa - a w smaku zupa taka jak skrzyżowanie szczawiowej ze szpinakową ( zależy czy sie zakwasi ) . W wersji bieda zupki była robiona z usiekanych pokrzyw z dodatkiem warzyw jak były i jakiegoś ziemniaka ( co było ) - w wersji luksusowej - na dobrym rosole , pokrzywy duszone na masle, z dodatkiem śmietanki i jajek .Tylko trzeba zbierać z pokrzywy młode listki i najlepiej z ogródka ( zeby nie była zanieczyszczona )
tokijka
Ja piłam sok z pokrzywy w dzieciństwie (mama koleżanki rodem z Gruzji zachęciła) i nigdy problemòw z cerą,skórą nie miałam!