Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina z liśćmi kalafiora :

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kupujemy kalafiory okolone dużą ilością liści. Długo je po prostu wyrzucałam .Przeglądając notatki Babci wyczytałam co z nimi robić.

Wieprzowina z liśćmi kalafiora :

Składniki:

Wieprzowina z liśćmi kalafiora :

 

  • grube części ,, nerwów „ liści kalafiora + głąb
  • ½ marchewki
  • 4 rzodkiewki
  • 20 dag schabu bez kości
  • przyprawa do potraw chińskich z woka ( lub inna przyprawa do dań chińskich )
  • sos sojowy
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 mll wody
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • trawa cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina z liśćmi kalafiora :
Schab pokroić w paski ( jak zwykle do chińszczyzny ). W woku rozgrzać olej .Smażyć na nim mieszając mięso do zarumienienia .Przełożyć do garnuszka , wlać wodę , dodać przyprawę do dań chińskich i dusić na małym gazie 15 minut.
,, Nerwy „ liści kalafiora oczyścić z zewnętrznej warstwy i pokroić w cienkie paseczki ( na zapałkę ) . Wrzucić warzywa do woka , dolać łyżkę oleju smażyć ok. 5 min .Dodać do mięsa i dusić jeszcze przez 15 minut .Wlać mleczko kokosowe. Jeśli trzeba dolać w trakcie duszenia jeszcze trochę wody .Doprawić sosem sojowym , przyprawą i szczyptą cukru, trawą cytrynową ( pastą lub sproszkowaną ). W kilku łyżkach wody rozrobić łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do woka .Zagotować.
Podawać z ryżem .