Winniczki

p.haju - Przepis na: Winniczki offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 38
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Winniczki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Bardzo smakowite francuskie amciu, amciu


trudność: łatwe
czas:

Winniczki - SKŁADNIKI:

Winniczki - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie zioła bardzo drobno posiekać (powinno po posiekaniu być ca. 10 łyżek). Eszelotki również posiekać bardzo drobno. Ząbki czosnku posolić, a następnie rozgnieść w prasce. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej melakserem).
Ślimaki odcedzić z ich puszkowego soku i powkładać po jednym do nabytych wcześniej w sklepie skorupek, następnie wypełnić muszle do pełna powstałym masłem ziołowym.
Piec ca. 10 – 15 minut (do momentu aż roztopi się masło) w rozgrzanym do ca. 160 – 180°C (góra/dół) piekarniku.

Smacznego :))

PS
Można podawać z białym lub czerwonym wytrawnym winem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Winniczki (strona 1 z 1)  
Tit

Tit
offline

2011-02-08 10:09
mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?
Skomentuj
Oceń:
0
p.haju

p.haju
offline

2011-02-08 13:08
Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-03-26 10:07
p.haju napisał(a):

Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))



Biedne głodzone ;( ale mają żywot.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Roladki drobiowe ze szparagami Kolorowa sałatka z suszonymi jabłkami Paszteciki drożdżowe inaczej
Krewetki z patelni Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami Babeczki gryczane z grzybami (krok po kroku)
Domowe zapiekanki Aromatyczne suszone jabłka Tarteletki z leśnymi grzybami
Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian Cynamonowe suszone jabłka Gozleme- Tureckie kanapki z patelni

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane