Winniczki

p.haju - Przepis na: Winniczki offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 38
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Winniczki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Bardzo smakowite francuskie amciu, amciu


trudność: łatwe
czas:

Winniczki - SKŁADNIKI:

Winniczki - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie zioła bardzo drobno posiekać (powinno po posiekaniu być ca. 10 łyżek). Eszelotki również posiekać bardzo drobno. Ząbki czosnku posolić, a następnie rozgnieść w prasce. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej melakserem).
Ślimaki odcedzić z ich puszkowego soku i powkładać po jednym do nabytych wcześniej w sklepie skorupek, następnie wypełnić muszle do pełna powstałym masłem ziołowym.
Piec ca. 10 – 15 minut (do momentu aż roztopi się masło) w rozgrzanym do ca. 160 – 180°C (góra/dół) piekarniku.

Smacznego :))

PS
Można podawać z białym lub czerwonym wytrawnym winem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Winniczki (strona 1 z 1)  
Tit

Tit
offline

2011-02-08 10:09
mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?
Skomentuj
Oceń:
0
p.haju

p.haju
offline

2011-02-08 13:08
Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-03-26 10:07
p.haju napisał(a):

Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))



Biedne głodzone ;( ale mają żywot.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Mini omlety z dżemem Pająki na jajkach Zapiekane figi z serem i szynką
Jabłkowe chipsy cynamonowe Nadziane francuskie koperty Przekąska z papryczek chilli
Śmietankowe ślimaczki z grzybami i dynią Ryżowa sałatka z paluszkami surimi i z jajkami Domowe hamburgery
Smażone paluszki krabowe Kwiaty cukinii faszerowane ricottą Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane