Winniczki

p.haju

Starszy Kucharz
Przepisy: 38
zdjęcia: 1 z 1
Winniczki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Bardzo smakowite francuskie amciu, amciu


trudność: łatwe
czas:

Winniczki - SKŁADNIKI:

Winniczki - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie zioła bardzo drobno posiekać (powinno po posiekaniu być ca. 10 łyżek). Eszelotki również posiekać bardzo drobno. Ząbki czosnku posolić, a następnie rozgnieść w prasce. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej melakserem).
Ślimaki odcedzić z ich puszkowego soku i powkładać po jednym do nabytych wcześniej w sklepie skorupek, następnie wypełnić muszle do pełna powstałym masłem ziołowym.
Piec ca. 10 – 15 minut (do momentu aż roztopi się masło) w rozgrzanym do ca. 160 – 180°C (góra/dół) piekarniku.

Smacznego :))

PS
Można podawać z białym lub czerwonym wytrawnym winem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Winniczki (strona 1 z 1)  
Tit

Tit

2011-02-08 10:09
mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?
Skomentuj
Oceń:
0
p.haju

p.haju

2011-02-08 13:08
Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2011-03-26 10:07
p.haju napisał(a):

Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))



Biedne głodzone ;( ale mają żywot.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Kurczak w galarecie Chrupkie pieczywo- zdrowe chipsy Drożdżowe bułeczki na ciepło
Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs Placki ziemniaczane tzw. bliny Paszteciki francuskie
Kąski z udek w miodzie i cayenne  Wiśniowe tosty razowe Jajka w szynce na sałatce
Smalec do chleba bacy Koreczki śledziowe ze śliwką kalifornijską Pierożki w cieście francuskim na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane