Winniczki

p.haju - Przepis na: Winniczki offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 38
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Winniczki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Bardzo smakowite francuskie amciu, amciu


trudność: łatwe
czas:

Winniczki - SKŁADNIKI:

  • puszka ślimaków (winniczki)
  • kostki masła
  • natka pietruszki
  • estragon
  • 3 eszelotki (czosnek askaloński)
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • wyciśnięty sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Winniczki - PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie zioła bardzo drobno posiekać (powinno po posiekaniu być ca. 10 łyżek). Eszelotki również posiekać bardzo drobno. Ząbki czosnku posolić, a następnie rozgnieść w prasce. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej melakserem).
Ślimaki odcedzić z ich puszkowego soku i powkładać po jednym do nabytych wcześniej w sklepie skorupek, następnie wypełnić muszle do pełna powstałym masłem ziołowym.
Piec ca. 10 – 15 minut (do momentu aż roztopi się masło) w rozgrzanym do ca. 160 – 180°C (góra/dół) piekarniku.

Smacznego :))

PS
Można podawać z białym lub czerwonym wytrawnym winem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Winniczki (strona 1 z 1)  
Tit

Tit
offline

2011-02-08 10:09
mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?
Skomentuj
Oceń:
0
p.haju

p.haju
offline

2011-02-08 13:08
Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2011-03-26 10:07
p.haju napisał(a):

Tit napisał(a):

mam znajomych którzy zbierają winniczki u siebie na działce. Zawsze chcieli mnie nimi uraczyć ale nie bardzow wiedziałam co z nimi zrobić. Wiesz może jak się traktuje surowe winniczki?

Wiem tylko tyle ile mi opowiadał mój szwagier (oryginalny francuz).
Winniczki są zbierane od pewnego rozmiaru (przekrój muszli), następnie są one przez kilka dni (ca. 2 tygodnie) głodzone, by się pozbyć resztek roślinności z ich układy trawiennego. Po tym czasie, są wstępnie podgotowywane (sparzenie/wyparzenie), by pozbyć je śluzu, następnie wyjmowane z muszli. Muszle i ślimaki podgotowuje się ponownie osobno, aby pozbyć się resztek śluzu. Czyste ślimaki mogą już być spożywane, lecz szwagier gadał coś jeszcze o następnym ich gotowaniu, przed wpakowaniem ich do piekarnika.
Chyba wygodniej jest je zamówić przez internet w puszkach :)
Pozdrawiam :))



Biedne głodzone ;( ale mają żywot.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Śledzie na przekąskę Imprezowe koreczki z makaronowymi muszkami Ślimaczki z boczkiem
Jajka na przekąskę Pieczarki w cieście naleśnikowym Jajka faszerowane
 Mini  zapiekanki na przekąskę  Propozycja śniadania Zawijańce parówkowe
Zapiekane cukinie z serem i pomidorami Kalafior z papryką  Śledź pod kołderką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane