Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, zielona tarta na spodzie z ciasta francuskiego

Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką
Szpinak myjemy i po osuszeniu siekamy, ale niezbyt drobno. Podsmażamy przez chwilę (ok. 5 minut) na patelni z rozgrzaną oliwą i mieszamy z serem ricotta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dno blachy do pieczenia tarty wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim (zostawiając część do ozdobienia wierzchu tarty). Na spód wykładamy szpinak. Dymki po umyciu i osuszeniu drobno siekamy, mieszamy z jogurtem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu i wykładamy na szpinak. Wszystko przykrywamy paseczkami wyciętymi z pozostawionego ciasta francuskiego. Ja do pokrojenia użyłam specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty, ale spokojnie można powycinać cienkie paseczki z ciasta i poukładać je na tarcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką
Umyty i osuszony szpinak siekamy i podsmażamy
Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką
Szpinak mieszamy z serem ricotta i doprawiamy do smaku
Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką
Wierzch tarty ozdabiamy paseczkami z ciasta francuskiego
Wiosenna tarta ze szpinakiem i dymką
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem