czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, nisko kaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane kurkami i warzywami. Samo zdrowie! Idealne na niedzielny obiad.

Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami

Składniki:

Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami

 

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 2 łyżki kurek (mogą być mrożone),
  • 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki,
  • por,
  • 3 łyżki musztardy,
  • łyżka pesto bazyliowego,
  • 4 plastry wędzonej szynki,
  • cebula,
  • sól, pieprz,
  • czosnek suszony,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • natka pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Zapiekane piersi kurczaka nadziewane warzywami
Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku. Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i piec około 35-40 minut w temp. 180st.