Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sposób na smaczne wykorzystanie ugotowanych filetów z kaczki. Piersi kaczki zapiekane w musie jabłkowo-żurawinowym.

Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur

 

  • filet z kaczora - duży, ugotowany w rosole,
  • jabłka - 3 duże,
  • cebula - 2 małe,
  • konfitura żurawinowa - 2 czubate łyżki,
  • wino czerwone - 1-2 łyżki,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek suszony - dałam 3 łyżki,
  • cukier lub miód - do smaku,
  • tłuszcz do smażenia - dałam łyżkę smalcu z kaczki,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur
Piersi kaczki ugotowane w rosole oddzielić od kości i pokroić w plastry. Przełożyć do lekko natłuszczonego (najlepiej smalcem kaczym lub gęsim) naczynia. Układać plastry kaczki obok siebie. Posypać lekko solą i pieprzem. Przygotować sos jabłkowo-żurawinowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłko i chwilę podsmażyć, aż lekko zmięknie. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki gorącej wody, sól i pieprz. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Gotować bez przykrycia przez 10 minut. Dodać wino i konfiturę żurawinową. Gotować przez kolejne ok 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać majeranek i przyprawić do smaku. Przestygłym sos wyłożyć na piersi kaczki. Zapiekać przez 20 minut w 180 stopniach. Smaczne na gorąco, jak i na zimno, na pieczywie.
Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur
Piersi kaczki ugotowane w rosole oddzielić od kości i pokroić w plastry.
Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę.
Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur
Dodać wino i konfiturę żurawinową. Gotować przez kolejne ok 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują.
Piersi kaczki zapiekane w musie jabł-żur
Układać plastry kaczki obok siebie. Wierzch rozprowadzić sosem. Zapiec.