Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Zapiekane plastry schabu w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

łatwe interesujące danie do wykonania przez każdego.

Zapiekane plastry schabu w pomarańczach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane plastry schabu w pomarańczach

 

  • 6 plastrów schabu bez kości,
  • 4 pomarańcze,
  • przyprawa do mięsa wieprzowego,

 

  • sos,
  • 3 łyżki syropu malinowego,
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżka musztardy,
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • olej do smażenia,
  • 2-3 łyżki olej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane plastry schabu w pomarańczach
Przyprawę do mięsa wieprzowego mieszamy z 2-3 łyżkami oleju.Maczamy wniej plastry schabu. Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówcecałą noc. Następnego dnia smażymy mięso z obu stron około 4 minut na rozgrzanym oleju. Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę pomarańczy. Na nie układamy plastry schabu. Na mięsie układamy resztę owoców. Polewamy wszystko sosem zrobionym z miodu, syropu malinowego i musztardy. Pieczaemy w temp 200 stopni C przez 30 minut. Miedzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku kaszę jęczmienną . Gotowe mięso wykładamy na talerz z cząstkami pomarańczy. Podajemy z kaszą jęczmienną polana odrobiną sosu powstałego podczas pieczenia schabu.
Zapiekane plastry schabu w pomarańczach
Przyprawe mieszamy z 2 - 3 łyzkami oleju
Zapiekane plastry schabu w pomarańczach
Mieso smażymy na rozgzranym oleju z obu stron.
Zapiekane plastry schabu w pomarańczach
Mięso i poamarńcze układamy w naczyniu żaroodpornym