Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Zapiekanka z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Podawać z sosem pomidorowym lub sałatką jarzynową, można posypać tartym serem. Zapiekanka jest równie smaczna na zimno.

Zapiekanka z kalafiora

Składniki:

Zapiekanka z kalafiora

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kalafiora
Płatki owsiane zalać wrzącym mlekiem i zostawić, by namokły. Pasztet zmieszać z 2 żółtkami i posolić. Dodać płatki, gałkę muszkatołową i na koniec ubitą pianę z białek. W międzyczasie ugotować kalafior w osolonej wodzie, lekko rozdrobnić i wymieszać z pasztetem, ale ostrożnie, by go zbytnio nie pokruszyć. Z masy zrobić blok, obtoczyć w płatkach, włożyć do wysmarowanej olejem brytfanny i piec w nagrzanym piekarniku 10 minut z każdej strony.