Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnące ciasto drożdżowe, idealne do niedzielnej herbatki :)

Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i letnie mleko. Mieszamy składniki i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy. Jajka miksujemy z cukrem i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto dodając rozpuszczoną margarynę lub masło. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni, wówczas odstawiamy miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy, następnie smarujemy je żurawiną, a później masą makową. Zwijamy w rulon( jak na makowiec) i kroimy na równe części. Na moją blaszkę wyszło 15 części. Plastry ciasta układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 35 minut. Po przestygnięciu polewamy lukrem.
Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną
Ciasto po rozwałkowaniu smarujemy żurawiną i masą makową.
Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną
Ciasto posmarowane masą zwijamy w rulon jak na makowiec.
Zawijane makowo- drożdżowe z żurawiną
Plastry ciasta układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Tagi:

jajko jajka