jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Żeberka w żurawinie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lubię smak mięsa łączony ze smakiem owoców suszonych (morele, śliwki, daktyle).

Żeberka w żurawinie

Składniki:

Żeberka w żurawinie

 

  • Składniki:

 

  • 80 dag żeberek,
  • 1duża cebula,
  • Około ¾ szklanki suszonej żurawiny,
  • Olej do smażenia,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Sól,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Około 0,5 litry rosołu.

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w żurawinie
Żeberka dzielimy na porcje, oprószamy pieprzem i solą. Tak przygotowane podsmażamy na rumiano na patelni. Cebulę oraz czosnek obieramy. Pokrojoną w piórka cebule oraz drobno posiekany czosnek dodajemy do obsmażonych żeberek. Następnie dodajemy do nich żurawinę ora miód. Całość smażymy do moment jak cebula się zarumieni. Obsmażone żeberka delikatnie podlewamy rosołem. Pod przykryciem dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.