Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię piec i zarazem jeść chleby z bakaliami z dodatkiem ziaren. Polecam je na śniadanie z dodatkiem różnych białych serów lub z domowymi konfiturami.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

Składniki:

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

 

Sposób przygotowania:

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

1.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej i tortowej

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową oraz mąkę tortową i wymieszać łyżką.

2.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami
Dosypanie słonecznika, pistacji, amarantusa i suszonych moreli

Dosypać słonecznik łuskany, pistacje, ziarna amarantusa i dodać pokrojone suszone morele, znowu wymieszać.

3.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.

4.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami
Wlanie miodu spadziowego i wymieszanie łyżką

Wlać miód spadziowy, wymieszać łyżką drewnianą.

5.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

Na końcu wlać maślankę wymieszaną z wodą.

7.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

Wystudzić na kratce.

11.

Ziarnisto - maślankowy chlebek z morelami

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo