migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio szpinak gości u mnie w zupach bo szpinakowych zup jeszcze dotychczas nie robiłam. Tym razem powstała zupa krem w ciemnozielonym kolorze z dodatkiem chipsów z boczku.

Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku

 

Sposób przygotowania:

Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku
Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać.

Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość.

Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem.

Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu.

Boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę podawać z podsmażonym boczkiem.
Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku
Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować do miękkości.
Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość.
Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku
Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą.
Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku
Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu.