Sposób przygotowania:
Zielony krem z kalarepkiprzygotowanie
Kalarepkę myjemy, odcinamy korzenie razem z częścią stwardniałą i kroimy na małą kosteczkę.
Im mniejsza tym szybciej sie ugotuje.
Łodygi kroimy w pół centymetrowe kawałki, a liście w paseczki i odkładamy na bok.
gotowanie
Na roztopionym maśle przesmażamy kalarepkę i łodyżki- jak będzie szklista dodajemy liście i mieszając podsmażamy, aż liście zmiękną.
Wlewamy wywar/bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 10-15 minut, do miękkości.
Całość miksujemy i najlepiej przecieramy przez sito.
jeżeli macie bardzo młodą kalarepkę to możecie ten krok ominąć, niestety te zdrewniałe kawałki przeszkadzają, szczególnie dzieciom,
Krem zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy z grzankami :)