reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zielony krem z kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowuję krem z całych kalarepek, łącznie z łodygami i liśćmi, dlatego jest taka zielona, ale jeżeli przygotujecie tylko z bulwy to będzie miał delikatny, lekko pistacjowy kolor.

Zielony krem z kalarepki

Składniki:

Zielony krem z kalarepki

 

  • 4 młode kalarepki

 

  • 2 litry wywaru z warzyw lub delikatnego bulionu

 

  • 2 łyżki masła klarowanego

 

 

 

 

 

  • płaska łyżeczka curry

 

  • płaska łyżeczka ziół Ojca Mateusza

 

  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Zielony krem z kalarepki

przygotowanie

Zielony krem z kalarepki
starszą kalarepę można obrać ze skórki, przy młodej nie jest to konieczne

Kalarepkę myjemy, odcinamy korzenie razem z częścią stwardniałą i kroimy na małą kosteczkę.

Im mniejsza tym szybciej sie ugotuje.

Łodygi kroimy w pół centymetrowe kawałki, a liście w paseczki i odkładamy na bok.

gotowanie

Zielony krem z kalarepki
zamiast wywaru można wykorzystać kostki warzywne

Na roztopionym maśle przesmażamy kalarepkę i łodyżki- jak będzie szklista dodajemy liście i mieszając podsmażamy, aż liście zmiękną.

Wlewamy wywar/bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 10-15 minut, do miękkości.

Całość miksujemy i najlepiej przecieramy przez sito.

jeżeli macie bardzo młodą kalarepkę to możecie ten krok ominąć, niestety te zdrewniałe kawałki przeszkadzają, szczególnie dzieciom,

Krem zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy z grzankami :)