joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ziemniaczana zupa - krem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Inspiracją była dla mnie przepis z jednej z książek Ewy Wachowicz. Zmieniłam go nieco. Zupa doskonale rozgrzewa i wspaniale smakuje.

Ziemniaczana zupa - krem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziemniaczana zupa - krem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zupa - krem
W garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do czasu aż marchew będzie miękka.

Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przecisnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować do miękkości.

Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, można dolać odrobinę przegotowanej wody.

Na suchej patelni uprażyć migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów, natka pietruszki i ostrą przyprawą.
Ziemniaczana zupa - krem
W garnku zagotować wodę z marchewką, pietruszką, porcją ros, kostkami grzybowymi
Ziemniaczana zupa - krem
Wyjąć ugotowany por i wrzucic ziemniaki, ugotować do miękkości.
Ziemniaczana zupa - krem
Zupę lekko przestudzić i zmiksować na gładki krem