zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ziemniaczany chleb z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Chleb ten jest bardzo smaczny, wilgotny i zdrowy. Długo zachowuje świeżość. Jak to przy domowym chlebie bywa najlepiej smakuje z masłem.

Ziemniaczany chleb z kaszą gryczaną

Składniki:

Ziemniaczany chleb z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany chleb z kaszą gryczaną
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i mieszać aż drożdże się rozpuszczą i będą płynne. Następnie wlać wodę i olej, wsypać mąkę wymieszaną z solą, kaszę i ziemniaki zmielone lub starte na tarce o bardzo drobnych oczkach ( ziemniaki i kasza mają być przestudzone ). Wszystko połączyć używając drewnianej łyżki a następnie wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, przełożyć je do miski i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.

Gdy podwoi objętość ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia ale wcześniej wierzch posypać mąką.

Piekarnik nastawić na 200 stopni i na dno wstawić naczynie z wodą lub wrzucić kostki lodu.

Gdy ciasto w foremkach wyrośnie szybko zrobić ostrym nożem nacięcia i wstawić blaszki do piekarnika.

Chleby piec 30 minut a potem kolejne 30 w temperaturze 180 stopni.

Upieczone chleby wystudzić na kratce. 

Tagi:

chleb pieczywo