luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Chleb ziemniaczany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny chleb do ktorego dodajemy ziemniaki z obiadu.

Chleb ziemniaczany

Składniki:

Chleb ziemniaczany

 

  • 300ml.letniego mleka
  • 30 gram masla
  • 1 jajko
  • 150 gram ugotowanych i utluczonych ziemniakow
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 250 gram maki pszennej typ 1050
  • 200 gram maki pszennej typ 405
  • 1 mala paczka schych drozdzy

Sposób przygotowania:

Chleb ziemniaczany
Do miski dodajemy wszystkie skladniki i dobrze wyrabiamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok.60 min. w cieple miejsce. Po tym czasie, jeszcze raz krotko wyrabiamy i wkladamy do naczynia zaroodpornego, wysmarowanego tluszczem lub na blache wylozona papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy maka i odstawiamy na ok. 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto na chleb nacinamy ostrym nozem i wkladamy do piekarnika. Na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu(bedzie tworzyla sie para). Po 15 min. temp. zmniejszamy do 200°C i wrzucamy znowu 2 kostki lodu i pieczemy nastepne 30 min. Przygotowanie w automacie do chleba: Dodajemy wszystkie mokre skladniki, nastepnie suche i nastawiamy program na normalny chleb. Ja nastawiam na wyrabianie ciasta, a do pieczenia przekladam chleb do piekarnika.