marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ziemniaki grillowane z dodatkiem kebabu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach,cebulę obrać,posiekać i obsmażyć,a następnie mięso posiekane w paseczki.Nadziewać ziemniaki.Grillować

Ziemniaki grillowane z dodatkiem kebabu.

Składniki:

Ziemniaki grillowane z dodatkiem kebabu.

 

  • 10-12 średnich ziemniaków,
  • 60-80 g.mięsa na kebab,np.jagnięcina lub drób,
  • 2 średnie cebule,
  • pieprz,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • olej do rusztu,
  • tacki z folii aluminiowej.

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki grillowane z dodatkiem kebabu.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie,nas- -tępnie odcedzić je i wystudzić,przekroić na wpół na wzdłuż i wydrążyć do połowy.Mięso opłukać,osuszyć i pokroić na cienkie paseczki,cebulę,obrać,opłukać,posiekać i obsmażyć lekko na oleju,potem zsunąć na bok i wrzucić pokrojone mięso drobiowe lub jagnięce.Obsmażyć również lekko,aby surowym nie nadziewać łódeczek ziemniaczanych.Wymieszać je z cebulą,doprawić na ostro papryką mieloną i pieprzem.Soli można dodać trochę mniej,bo ziemniaki mogą być słone z wody.Grilla rozpalić pół godziny wcześniej,a tacki posmarować lekko olejem i ułożyć na nich połówki wydrążonych ziemniaków i nałożyć w dołki farszu ke- -babowego.Ułożyć je na ruszcie.Grillować z ok.20-25 min.Podawać z surówką z kapusty pekińskiej,cebuli sałatkowej czerwonej i korniszonów.