Sposób przygotowania:
Karkówka z ziemniakami z grillaKrok1:
Mięso płuczemy i osuszam przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy w średniej grubości plasterki. Mięso skrapiamy oliwą.
Nacieramy solą i pieprzem czarnym, świeżo mielonym. Następnie oprószamy papryką słodką i ostro.
Mięso przekładamy liśćmi laurowymi i ząbkami czosnku.
Miskę z mięsem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
Krok 2:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cząstki. Gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy.
Oprószamy ziołami prowansalskimi i rozmarynem i lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Tackę do grilla smarujemy oliwą i przekładamy na nią ziemniaki. Grillujemy co jakiś czas mieszając.
Krok 3:
Mięso wyjmujemy z marynaty i przekładamy na ruszt. Grillujemy z obu stron przez kilka minut, aż mięso będzie miękkie.
Podajemy z u grillowanymi ziemniakami.
Smacznego!