Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

ser i ziemniaki, połączenie doskonałe

Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim

Składniki:

Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim

 

  • 15-20 młodych, małych ziemniaczków,
  • 2-3 plasterki chudego boczku wędzonego,
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • kilka liści sałaty (użyłam czerwonej karbowanej),
  • 100 g sera bałkańskiego,
  • 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1 mała cebula,
  • do smaku: sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim
Ziemniaki umyć, ew. oskrobać, ugotować. Po przestudzeniu poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Sałatę i koperek opłukać i dokładnie osączyć. Boczek pokroić w kostkę albo paseczki, zrumienić na rozgrzanej patelni, przełożyć na talerz a do wytopionego tłuszczu dodać olej i podsmażyć na złoto ziemniaki. Pod koniec smażenia dodać z powrotem boczek i posiekaną w kosteczkę cebulę, smażyć chwilkę aż ta się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć po trochu sałaty, na to ziemniaki. Na gorącą patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać ocet zmieszany z 3 łyżkami wody a gdy zawsze i nieco odparuje polać tym sosem sałatkę. Posypać pokruszonym serem i listkami koperku. Podałam z konfiturą żurawinową.