Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa cebulowa z Chamonix (Francja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

60 dag cebuli 2 ząbki czosnku 2-3 gałązki tymianku 2-3 łyżki oliwy słodka

Zupa cebulowa z Chamonix (Francja)

Składniki:

Zupa cebulowa z Chamonix (Francja)

 

  • 60 dag cebuli

  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • słodka papryka
  • 1l rosołu warzywnego
  • 8 dag żółtego sera
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 4 kromki bagietki
  • tymianek do dekoracji
  • cukier
  • sól
  • Czosnek drobno posiekać. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć cebulę, czosnek i tymianek. Oprószyć

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z Chamonix (Francja)

60 dag cebuli
2 ząbki czosnku
2-3 gałązki tymianku
2-3 łyżki oliwy
słodka papryka
1l rosołu warzywnego
8 dag żółtego sera
100 ml wytrawnego białego wina
4 kromki bagietki
tymianek do dekoracji
cukier
sól
pieprz

Cebule pokroić w cienkie krążki. Czosnek drobno posiekać. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć cebulę, czosnek i tymianek. Oprószyć papryką. Podlać rosołem, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować 15 min. na małym ogniu, wlać wino. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Ser zetrzeć. Zupę rozlać do 4 misek, ułożyć po kromce bagietki, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Bagietki zapiekać około 15 min, na koniec przed podaniem posypać tymiankiem.