migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1158]

Zupa gulaszowa z cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Na zupkę gulaszową zawsze znajdą sie chętni. Zupka jest bardzo smaczna i pożywna. Można ją doprawić tak jak lubimy - bardziej łagodnie lub na ostro. Akurat w szafce zalegała mi cieciorka więc też trafiła do zupki i idealnie się do niej wpasowała.

Zupa gulaszowa z cieciorką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa gulaszowa z cieciorką

 

  • 700-800 g wieprzowiny, ja dałam karkówkę ale może byż też szynka lub łopatka
  • 1 szklanka cieciorki
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 450 g obranych ziemniaków
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • ostra papryka wedle smaku
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2,5 l wody lub bulionu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z cieciorką
Cieciorkę wsypać do miski i zalać wodą, odstawić na noc aby namiękła. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i zagotować. Karkówkę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć pokrojone mięso.

Następnie przesmażone mięso przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki oraz namoczoną i osączoną cieciorkę wrzucić do garnka.

Dodać przyprawy oprócz soli. Gotować aż składniki będą miękkie ok 40-50 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować jeszcze ok 10 minut. * Mięso z szynki czy łopatki wymaga trochę dłuższego gotowania dlatego należy je najpierw podgotować aż będzie prawie miękkie i dopiero dodać pozostałe składniki.  
Zupa gulaszowa z cieciorką
Cieciorkę wsypać do miski i zalać wodą, odstawić na noc aby namiękła.
Zupa gulaszowa z cieciorką
Karkówkę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć pokrojone mięso.
Zupa gulaszowa z cieciorką
Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i zagotować.
Zupa gulaszowa z cieciorką
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę.

Tagi:

mięso zupa