Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa ogórkowa babci Stasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jedną z nielicznych polskich zup, którą lubię jest i gotować jest zupa ogórkowa. Gotowana na domowym wywarze z pysznymi kwaśnymi ogórkami kiszonymi i muśnięta odrobiną śmietany przypomina mi dzieciństwo spędzone na trzepaku .

Zupa ogórkowa babci Stasi

Składniki:

Zupa ogórkowa babci Stasi

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa babci Stasi
Żeberko płuczemy pod bieżącą wodą wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dodajemy ziele angielskie , liść laurowy i ząbek czosnku i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę, gotujemy 15 minut. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy następne 15 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być już prawie miękkie wtedy do wywaru dodajemy starte na drobnych oczkach ogórki kiszone, gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wodą z ogórków. Śmietanę hartujemy chochlą gorącej zupy po czym wlewamy ją do garnka i gotujemy 5 minut. Serwujemy gorącą. 

Tagi:

ogórki