eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zupę pieczarkową z ziemniakami, bez zasmażki. Zamiast zasmażki wymieszałam śmietanę z mąką i wlałam do zupy.

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną

Składniki:

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną

składniki zupy

pozostałe składniki

  • 3 litry bulionu po gotowaniu mięs do pasztetów
  • 330 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • magii do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną

przygotowanie pieczarek

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną
Oczyszczone pieczarki pokroić w pół plasterki.

Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki.

przygotowanie pieczarek cd

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną
Pokroić w kostkę obrane z łupinek cebule.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie pieczarek cd

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną
Pieczarki i cebulę usmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem.

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie warzyw

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie warzyw cd

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną
Z obranej marchewki odkroić kilka plastrów, resztę i pietruszkę pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę obrać i umyć. Z marchewki odciąć kilka plastrów, Resztę marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę.

gotowanie zupy

Zupa pieczarkowa Eli ze śmietaną
Bulion wlać do dużego garnka i zagotować.

Bulion przelać do dużego garnka i zagotować. Do wrzącego bulionu włożyć warzywa, ziemniaki, pieczarki i gotować aż wszystko będzie miękkie. Do śmietany dodać mąkę, wlać trochę zupy i wymieszać. Całość wlać do zupy i zagotować. Zupę doprawić magii do smaku. Gotową zupę rozlać do talerzy i udekorować marchewką i natką pietruszki. Smacznego!