Sposób przygotowania:
Kremowa zupa pieczarkowa Eli
Porcję rosołową umyć,włożyć do garnka i zalać wodą. Całość posolić i zagotować. Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać z łupinek i drobniutko pokroić. Na patelni roztopić masło,dodać pieczarki,cebulę,oprószyć solą,pieprzem i usmażyć na rumiano. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę. Z wywaru wyjąć ugotowaną porcję rosołową i ostudzić. Do wywaru dodać przesmażone pieczarki,ziemniaki,jarzyny i gotować do miękkości. Obrać mięso z porcji rosołowej,pokroić i dodać do zupy. Śmietanę wlać do garnka,dodać gorącej zupy,wymieszać,wlać do zupy i zagotować. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować na krem. Zupę wlać na talerze i na środek wyłożyć grzanki. Zupę udekorować kwaśną śmietaną i listkami natki pietruszki. Smacznego!
zbysiowa