paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym i makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kremowa zupa z pieczarek oraz serka pleśniowego, ma delikatny i wyrazisty smak, najlepiej podawać ją z makaronem, choć można również z ziemniakami.

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym i makaronem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym i makaronem

 

  • pieczarki 0,5 kg
  • ser camembert 1 szt
  • śmietana kremówka 0,25 szkl
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bulion drobiowy 1 litr
  • makaron świderki 15 dag
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym i makaronem
Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło i wrzucić pieczarki razem podsmażyć. Pieczarki przełożyć do bulionu i zagotować. Gotować około 15 minut na mniejszym ogniu. Odlać szklankę bulionu, dodać do niego śmietanę i wymieszać.

Ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałki i dodać do bulionu ze śmietaną, razem zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek.

Zmiksowany ser ze śmietaną wlać do zupy, zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę opłukać i osuszyć posiekać dodać do zupy i wymieszać.

Makaron ugotować według informacji na opakowaniu i podawać z zupą.