marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa serowo-ziołowa na kolorowo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Włoszczyznę i sztukę mięsa na rosół opłukać, oczyścić i zalać w garnku wodą.Gotować na wolnym ogniu z godzinę. Zaprawić serkami.Doprawić.

Zupa serowo-ziołowa na kolorowo.

Składniki:

Zupa serowo-ziołowa na kolorowo.

 

  • Sztuka mięsa do wywaru(szponder wołowy lub udko kurczęcia),
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 por ( może być mrożony),
  • kilka liści lubczyku,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • garstka kulek ziela angielskiego,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.tymianek,oregano,rozmaryn,natka pietruszki,
  • sól,
  • 2-3 kostki sera topionego naturalnego,
  • śmietanka łowicka 12% do zup lub sosów,
  • garstka kulek kolorowego pieprzu.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowo-ziołowa na kolorowo.
Marchew i cebulę oczyścić i opłukać,cebulę przekroić na wpół i przypiec połówki z 15 sek. na małym zapalonym palniku, por po umyciu przekroić i białą część odłożyć, a pędy włożyć do garnka wraz z resztą warzyw i zalać wodą. Mięso rosołowe również opłukać i włożyć do garnka oraz liście lubczyku i przyprawy zapachowe. Gotować wywar mięsno-jarzynowy na małym lub średnim ogniu pod przykryciem z godzinę. Dorzucić do wywaru przypieczone połówki cebuli i dalej gotować. Potem wywar przecedzić przez sitko do innego garnka, dodać posiekane lub pokruszone zioła i gotować,10 min., aby rosół przeszedł ich wonią. Serki rozpakować, wrzucić do wywaru i przemieszać łyżką by się rozpuściły, dodać połowę kartonika śmietanki wedle gustu. Rozlewać zupę do głębokich talerzy lub filiżanek do zup i posypać każdą porcję szczyptą pieprzu kolorowego.