kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Zupa ziemniaczano – porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna, jesienna, rozgrzewająca zupka...

Zupa ziemniaczano – porowa

Składniki:

Zupa ziemniaczano – porowa

 

  • szyja indycza
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1-2 łyżki oleju
  • ½ szklanki śmietany
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • kostka rosołowa
  • pieprz do smaku
  • kawałeczek papryczki chili
  • ok.1/5 litry wody

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczano – porowa
Szyję indyczą zalewamy wodą i gotujemy ok. 40 minut. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W tym czasie opłukany por kroimy w talarki i gotujemy w oddzielnym garnku ok. 2 minuty, po czym odcedzamy i wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Do rondla z rozgrzanym olejem dajemy posiekaną cebulę, pokrojony w drobne paski boczek, smażymy stale mieszając ok. 5 minut, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Dajemy sól, pieprz, wegetę do smaku. Całość gotujemy jeszcze 5- 10 minut. Szyję wyjmujemy z zupy. Mięso od kości oddzielamy, rozdrabniamy i ponownie dajemy do zupy. Zabielamy śmietaną. Podajemy z tartym żółtym serem i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro, krążkami papryczki chili lub w papryką w proszku.