Słownik kulinarny

ż

Żurawina

Żurawina
fot. Fotolia
Żurawina – pochodzi z Ameryki Północnej. Rośnie na terenach wilgotnych tj. torfach wysokich i podmokłych obszarach bagiennych. W Polsce występuje żurawina błotna i drobnolistna. Nasz kraj posiada odpowiednie warunki klimatyczne do uprawy tego krzewu, lecz największymi producentami żurawiny jest Litwa i Białoruś o podobnym klimacie do naszego. Żurawina kwitnie w czerwcu i lipcu, a owoc charakteryzuje się ciemnoczerwonymi koralikami i są kwaśne podczas spożywania na surowo, dlatego najlepiej nadają się na różnego rodzaju przetwory.

Zawartość
Żurawina zawiera dużo błonnika i witaminy z grupy B ( B1, B2, B6) oraz C, E i karoten. Jest bogata także w minerały sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza dzięki temu wspomaga walkę z anemią. Posiada także flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy.

Działanie
Współczesne badania naukowe dowodzą, iż żurawina działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu skuteczna jest w walce ze schorzeniami skóry, wrzodów żołądka i infekcjami pęcherza moczowego. Znajduje również zastosowanie przy przeziębieniach i anginie. Flawonoidy, które są obecne w żurawinie zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Dobrze oczyszczają organizm z toksyn, co oznacza, że dobrze byłoby wprowadzić ją do naszej diety.
Istnieje również działanie negatywne spożywania dużej ilości żurawiny szczególnie u osób które cierpiały na kamicę nerkową, dlatego lepiej w ich przypadku zaprzestać spożywania tego owocu.

Zastosowanie
W sztuce kulinarnej żurawina jest stosowana do produkcji kompotów, dżemów, nalewek, ciast, ciasteczek, herbat. Najbardziej znana jest w postaci suszonych owoców spożywanych na co dzień. Przygotowuje się z niej sos żurawinowy jako tradycyjny dodatek do dziczyzny i indyka.
Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: