malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pieczona kaczka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taka kaczka jest bardzo smaczna i aromatyczna. Pieczona w całości zachowuje smak oraz soczystość. Ładnie prezentuje się na stole.

Pieczona kaczka z żurawiną

Składniki:

Pieczona kaczka z żurawiną

 

  • 1 średnia kaczka,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 25 dag suszonej żurawiny,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 1 cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • łyżeczka tymianku,
  • sól
  • pieprz,
  • 2 szklanki wywaru warzywnego.

 

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka z żurawiną
Kaczkę myjemy a następnie dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi. Potem nacieramy solą, pieprzem majerankiem, tymiankiem i odstawiamy na 30 minut. Pieczarki kroimy drobno i przesmażamy z posiekaną cebulą. Ryż gotujemy na półtwardo. Mieszamy ryż, żurawinę, pieczarki. Następnie faszerujemy kaczkę. Zszywamy lub spinamy wykałaczkami otwór. Układamy na blasze. Zalewamy bulionem. Pieczemy przez 90 minut w temp. 160 stopni pod przykryciem.

Tagi:

ryż kaczka