aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

3 - Bit

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatne, wprost rozpływające się w ustach ciasto. U mnie w domu króluje na niedzielnym stole.

3 - Bit Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3 - Bit

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru

 

 

 

  • PONADTO:
  • 4 paczki herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej

Sposób przygotowania:

3 - Bit
BISZKOPT: Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i delikatnie mieszając dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę wylej ciasto. Piecz 25 minut 180C.MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować na mleku. Gdy przestygną, utrzeć je z margaryną na gładką masę. MASA Z BITEJ ŚMIETANY: Zimną śmietanę ubić z dwiema Śnieżkami na puch. Puszkę masy krówkowej włożyć na 15 minut do wrzątku, lepiej będzie się rozsmarowywać. Układać warstwami na blaszce: - upieczony biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - masa krówkowa - herbatniki - bita śmietana Wierzch posypać startą czekoladą lub kakao.
3 - Bit
Przestygnięty budyń miksujemy z margaryną na gładką masę.
3 - Bit
Na biszkopt wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami.
3 - Bit
Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową (ja miałam czekoladową).
3 - Bit
Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, wykładamy bitą śmietanę i posypujemy kakao.