jolao

jolao

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

3 bit czekoladowo-kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

3 bit to ciasto dość dobrze znane, pokusiłam się o przygotowanie go w innej wersji niż tradycyjnie występuje. Było smacznie.

3 bit czekoladowo-kawowy

Składniki:

3 bit czekoladowo-kawowy

Warstwa czekoladowa

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła

Warstwa kawowa

  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 24 duże herbatniki
  • 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kawowym
  • 2-3 łyżki startej czekolady

Sposób przygotowania:

3 bit czekoladowo-kawowy

ETAP 1:

3 bit czekoladowo-kawowy
Gotujemy budyń, studzimy i ucieramy z masłem

Budyń gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. Następnie masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

ETAP 2:

3 bit czekoladowo-kawowy
Do ubitej śmietanki dodajemy galaretkę kawową

Do gorącej kawy dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzoną kawę z żelatyną.

ETAP 3:

3 bit czekoladowo-kawowy
Pierwszą warstwę herbatników smarujemy krówką

Herbatniki dzielimy na 3 części. Pierwszą część wykładamy w foremce lub na tacy, smarujemy masą krówkową.

ETAP 4:

3 bit czekoladowo-kawowy
Na kolejnej warstwie herbatników wykładamy krem budyniowy

Na to układamy drugą część herbatników, równomiernie rozsmarowujemy masę budyniową.

ETAP 5:

3 bit czekoladowo-kawowy

Potem znowu warstwę herbatników i kawową piankę. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.