Incom

Incom

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

3 Bit wg Incom

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia ciacho, Najlepiej zrobić je dzień wcześniej żeby herbatniki zmiękły.

3 Bit wg Incom

Składniki:

3 Bit wg Incom

 

  • Herbatniki petit beurre ( 400 g)
  • ok 600-700g masy krówkowej.
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru + 1 cukier waniliowy
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 500ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • czekolada, -do starcia

Sposób przygotowania:

3 Bit wg Incom
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem (ułatwia późniejsze wyciąganie ciasta) Masę krówkową podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając, bo łatwo ją przypalić. Wyłożyc na blachę 1 warstwę herbatników, wylać na nie ciepłą masę i przykryć kolejną warstwą herbatników. Robimy budyń: Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem i masłem, a 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotowaćok. - 2 minuty, energicznie mieszając, ja miksuję żeby nie było ewentualnych grudek ;) wylewamy na herbatniki(Gorący!), przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Całość wkładamy na całą noc do lodówki.Rano Rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w 300ml ciepłej wody. Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. i rozpuszczoną żelatynę: Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Najlepiej odczekać ok 2 godz. i podawać.