Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

3 bit wg Izabela Nowak-slonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo słodkie ciasto nie wymagające pieczenia.

3 bit wg Izabela Nowak-slonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3 bit wg Izabela Nowak-slonce

 

  • Składniki na ciacho:

 

  • około 400 g herbatników
  • 1 masa kajmakowa o smaku kakaowym

 

  • Masa budyniowa:

 

 

 

 

 

 

  • 3 michałki do ozdoby lub kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

3 bit wg Izabela Nowak-slonce
Do dużej blaszki 26 x36 cm wykładamy herbatniki. Smarujemy je masą kajmakowa .Na masę wykładamy drugą warstwę herbatników. 2 szklanki mleka gotujemy. W reszcie mieszamy mąki i cukier . Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń studzimy. Tak przygotowana masę wylewamy na ciastka. Przykrywamy ja herbatnikami. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno . Pod koniec dodajemy cukier puder.Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Dodajemy do ubitej śmietany. Nakładamy ją do szprycy i dekorujemy wierzch deseru. Wierzch posypujemy startym na tarce jarzynowej michałkiem. Chłodzimy w lodówce najmniej 4 godziny by masa dobrze się schłodziła.
3 bit wg Izabela Nowak-slonce
Jedna warstwe herbatników smarujemy masą kajmakową
3 bit wg Izabela Nowak-slonce
Przykrywamy druga wartwą lekko dociskamy
3 bit wg Izabela Nowak-slonce
Wylewamy nanie mase budyniową lekko ciepłą.
3 bit wg Izabela Nowak-slonce
Ozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy startym michałkiem

Tagi:

czekolada