Inspiracje na Boże Narodzenie
Chcesz, by tegoroczne Święta były wyjątkowe? Przygotuj je razem z nami!
Skorzystaj ze sprawdzonych świątecznych przepisów i porad. więcej...
Na pierwsze miejsce wysuwają się sycące potrawy mięsne, rozgrzewające i treściwe zupy, czy pachnący dzieciństwem domowy chleb. Swoje pięć minut mają także zdrowe kasze i aromatyczne gulasze. Babeczki, serniki, pierniki i pączki bez wyrzutów sumienia znikają z talerza.
Zimowe smaki dają poczucie kulinarnego spełnienia. Sycą i rozpieszczają podniebienia. Z czułością otulają zziębnięte kubki smakowe, zapewniając kulinarny komfort.
Bułki lub małe chlebki z jajkiem są idealne na świąteczne śniadanie my zjedliśmy je dzisiaj na kolację co oznacza, że bez okazji też pysznie smakują.
Duszonki z klopsikami- doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. Ze szklanką mleka lub kefiru smakują wybornie.
Krokiety z jajeczno-pieczarkowym nadzieniem, to dobry sposób na pyszne, wegetariańskie danie obiadowe.
Stary przepis na babkę kisielową, smak kisielu jest dowolny ja lubię z cytrynowa nutą więc taką babkę upiekłam.
Bardzo delikatna i zdrowa rybka w połączeniu z chrzanowym sosem stanowi smaczny obiad lub kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam.
Przepis wypróbowałem osobiście jako podwieczorek. Wszystkim smakowało. Gofry można podać z konfiturą, z bitą śmietaną, z cukrem pudrem.
Propozycja obiadowa własnego pomysłu. Szybka, smaczna i bardzo pożywna, którą nie pogardzi nawet niejadek.
Bardzo syta i prosta w zrobieniu sałatka. Wszystkie składniki idealnie pasują do siebie a ogórek nadaje sałatce dodatkowej chrupkości.
Od dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto.
Smaczny drożdżowy chlebek śniadaniowy, ze zdrowym ostropestem i otrębami pszennymi. Pasuje do niego i dżem, i wędlina.
Córka wymarzyła sobie chałkę-murzynkę ;) Bez zaplatania, ale z blond czupryną! Tak powstała ta chałeczka, z dodatkiem karobu i jasną kruszonką.
Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości.