Karp

Mój Karp smażony panierowany
Karp smażony w takiej ziołowej panierce jest bardzo aromatyczny i smaczny, znakomity na świąteczny stół. Polecam!
Karp w galarecie
Karp w galarecie obowiązkowo musi być na święta polecam.

Śledzie

Śledzie po kaszubsku
Żadne święta nie mogą obyć się bez śledzi. Proponuję przygotować śledzie po kaszubsku, mają słodko-ostry smak.
Sałatka śledziowa z pomarańczą
Sałatki śledziowe zazwyczaj robimy na wytrawnie,moja propozycja z pomarańczą i jabłkiem zachwyci każdego kto lubi owocowe smaki,polecam na wigilijny stół.

Kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami leśnymi
Święta już tuż, tuż, więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:)
Kapusta z grzybami i majerankiem
Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.

Barszcz czerwony

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie.
Barszcz czerwony czysty
Barszcz czerwony to danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Szybka wersja zrobiona bez zakwasu.

Makowiec

Dwa w jednym czyli seromakowiec
Mój pierwszy seromakowiec. I na pewno nie ostatni. Co prawda z gotową masą makową ale wzbogaconą kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Wyszedł smaczny i na święta upiekę na pewno.
Świąteczny makownik
W moim rankingu makowców jest on na pierwszym miejscu. POLECAM!

Bigos

Bigos cygański z podgrzybkami
Ten nietypowy bigos pięknie pachnie lasem i ma przy tym słodko-kwaśny smak. Można go przygotować również z mrożonych grzybów i cieszyć się jego smakiem zimą.
Staropolski bigos
Tradycyjny polski bigos-choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami,za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.

Królik

Królik z pieczarkami i cebulą
Królik z pieczarkami i cebulą
Świąteczny Królik w sosie żurawionowym
Mięso królika jest bardzo delikatne i chude. Polecam królika na święta z sosem żurawinowym który jest lekko kwaskowy. Grillowana gruszka dodaje fajnego akcentu.

Schab ze śliwką

Schab ze śliwkowym oczkiem
Pyszne mięso, idealne na świąteczny stół. Schab ze śliwką można podawać na ciepło lub na zimno.
Świąteczny schab
Takie mięso podaję na zimno, jako dodatek do pieczywa. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych bakalii, np. orzechów lub rodzynków.

Kluski z makiem

Kluski z makiem
Kluski z makiem są to tradycja w moim rodzinnym domu. Sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii. Polecam!
Wigilijne kluski z makiem
Duża ilość maku, słodkie bakalie, aromatyczne orzechy - całość polana miodem z domowej pasieki. To jedna z tradycyjnych świątecznych potraw w moim domu.
X