Najpiękniejsze w roku, rodzinne i magiczne Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami.
Chcesz, by tegoroczne Święta były wyjątkowe? Przygotuj je razem z nami!
Skorzystaj ze sprawdzonych świątecznych przepisów i porad. więcej...
Sałatki śledziowe zazwyczaj robimy na wytrawnie,moja propozycja z pomarańczą i jabłkiem zachwyci każdego kto lubi owocowe smaki,polecam na wigilijny stół.
Święta już tuż, tuż, więc dla tych, którzy mają w planach przygotować jakieś danie wigilijne, a niekoniecznie wiedzą jak się za nie zabrać ja polecam tę kapustkę. Prosto, smacznie, tradycyjnie:)
Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.
Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie.
Mój pierwszy seromakowiec. I na pewno nie ostatni. Co prawda z gotową masą makową ale wzbogaconą kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Wyszedł smaczny i na święta upiekę na pewno.
Ten nietypowy bigos pięknie pachnie lasem i ma przy tym słodko-kwaśny smak. Można go przygotować również z mrożonych grzybów i cieszyć się jego smakiem zimą.
Tradycyjny polski bigos-choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami,za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.
Mięso królika jest bardzo delikatne i chude. Polecam królika na święta z sosem żurawinowym który jest lekko kwaskowy. Grillowana gruszka dodaje fajnego akcentu.
Duża ilość maku, słodkie bakalie, aromatyczne orzechy - całość polana miodem z domowej pasieki. To jedna z tradycyjnych świątecznych potraw w moim domu.