pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

A 'la Mexicana po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rozgrzewająca, lekko pikantna zupka inspirowana kuchnią Meksyku

A 'la Mexicana po polsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A 'la Mexicana po polsku

 

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 torebka ryżu
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • przyprawa do kuchni meksykanskiej

Sposób przygotowania:

A 'la Mexicana po polsku
Opłukane ćwiartki zalać wodą. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia na bardzo wolnym ogniu. Marchewkę i pietruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać. Kiedy wywar mięsny zacznie wrzeć wrzucić przygotowane warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć, wlać fasolę wraz z zalewą, koncentrat i doprawić przyprawą meksykańską. Przykryć. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Wsypać ryż. Jeszcze pogotować 10 minut. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu. Dobrze smakuje w towarzystwie kukurydzianej tortilli z nadzieniem mięsno-serowym . To już następny przepis :)
A 'la Mexicana po polsku
Mięso zalać wodą i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia
A 'la Mexicana po polsku
Marchewke i pietruszkę pokroić w kostkę cebulę zostawić w całości
A 'la Mexicana po polsku
Wrzucić warzywa i przyprawy do wywaru mięsnego
A 'la Mexicana po polsku
Na koniec dodać fasolę i przecier pomidorowy