Sposób przygotowania:
Agnolotti z mięsem w sosie pomidorowym
Na stolnice przesiewamy mąkę, usypujemy z niej kopiec, a w jego środku robimy dołek, wbijamy jajka, dodajemy sól oraz masło, wszystkie składniki mieszamy ze sobą, zagniatamy ciasto. Kiedy uzyskamy jednolitą masę formujemy z niej kulkę, owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut. W tym czasie mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory blenderujemy przekładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i zagotowujemy. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy placki o grubości 2 -3 minimetry, wycinamy paski ciasta (prostokąty), które zwilżamy wodą, następnie nakładamy mięsny farsz (kuleczki) rzędami zachowując odstępy i przykładamy kolejnym paskiem ciasta. Opuszkami palców dociskamy ciasto pomiędzy rzędami farszu, przy pomocy radełka do ciasta wycinamy agnolotti, gotujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przekładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem