ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe ciasto z dodatkiem agrestu jest najchętniej jedzonym ciastem w letnie dni, dodatkowo smaku dodaje chrupiąca kruszonka.

Agrestowa drożdżówka z kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

 

  • drożdże świeże 7 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • mąka tortowa 65 dag,
  • sól - szczypta,
  • masło stopione 10 dag,
  • agrest 70 dag,
  • kruszonka: masło 12 dag,
  • mąka pszenna 12 dag,
  • cukier 12 dag,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

ETAP 1:

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

Do misy robota rozkruszyć drożdże, dodać po 1 łyżce mąki, cukru, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wymieszać łyżką, misę nakryć talerzem i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do zaczynu wsypać mąkę, sól, cukier, wbić jajka, wlać mleko.

ETAP 2:

Agrestowa drożdżówka z kruszonką
Ciasto drożdżowe musi wyrastać bez przeciągów i w ciepłym miejscu.

Hakiem robota ciasto wyrabiać , po połączeniu składników wlać letnie stopione masło i wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i odo wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

ETAP 3:

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

Forma 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać obrany z szypułek agrest i zostawić na 20 minut do podrośnięcia.

ETAP 4:

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, rozsypać kruszonkę na agreście.

ETAP 5:

Agrestowa drożdżówka z kruszonką

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić przy uchylonym piekarniku na 30 minut, wyjąć i dobrze wystudzić kilka godzin.