klaudusia11

klaudusia11

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Agrestowa pychotka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mam dużo obowiązków i mało czasu na pieczenie. To ciasto jest szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej podawać z filiżanką kawy.

Agrestowa pychotka

Składniki:

Agrestowa pychotka

 

  • Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki
  • 25 dag miękkiego masła
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Oraz: 1 kg agrestu
  • 5 białek
  • sól
  • szkl. cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Agrestowa pychotka
-Składniki ciasta rozgniatamy. 1/5 wkładamy do zamrażarki. Resztę rozwałkujemy. Wkładamy do natłuszczonej formy (24x36 cm). Agrest oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wsypujemy na ciasto.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Wsypujemy budynie i delikatnie mieszamy. Pianę wykładamy na agrest.
- Zamrożone ciasto ścieramy na tarce. Posypujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175 st.C

Tagi:

ciasto