eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ajntopf Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne, gęste danie jednogarnkowe.

Ajntopf Eli

Składniki:

Ajntopf Eli

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 8 ziemniaków
  • 2 liście kaurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kminku
  • ziarenka smaku Winiary
  • maggi Winiary
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ajntopf Eli
Umyte mięso zalać wodą (około 4 litry),dodać ziele angielskie,liście laurowe,ziarenka smaku i ugotować mięso do miękkości.Kapustę pokroić w dużą kostkę (około 2x2 cm),ziemniaki,pietruszkę i selera w kostkę,marchewki w plastry.Mięso wyjąć,ostudzić i pokroić w dużą kostkę.Kapustę,ziemniaki,warzywa wrzucić do wywaru z mięsa,dodać kminek i gotować do miękkości.Pokrojone mięso wrzucić do zupy.Cebulę drobno posiekać.Na patelni roztopić margarynę,dodać cebulę i przesmażyć,żeby cebula nie była surowa.Do cebuli dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy i przegotować.Zupę doprawić maggi i pieprzem.Na talerzu zupę posypać natką pietruszki.Smacznego!