betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Ajwar – bałkańska pasta z bakłażanów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna pasta warzywna z bakłażanów i papryki do mięs oraz rybki.

Ajwar – bałkańska pasta z bakłażanów

Składniki:

Ajwar – bałkańska pasta z bakłażanów

 

 

Sposób przygotowania:

Ajwar – bałkańska pasta z bakłażanów
Umyte i osuszone bakłażany i paprykę kroimy wzdłuż, wyjmujemy pestki z papryki i układamy na natłuszczonej oliwą blasze skórką do dołu. Opiekamy w piekarniku w temp 120 st.C, aż warzywa zmiękną a na powierzchni skórki pojawią się bąbelki. Po wyjęciu z piekarnika należy je wystudzić. Zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (żeby nie zczerniał). Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą , octem i posolić.Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych w piekarniku lub na grillu. Polecam. Smacznego.