Sposób przygotowania:
Aksaminty pasztet z konriturą z cebuli
Mięso oprócz watróbki kroimy na mniejsze kawałki i dusimy w głębokiej patelni lub rondlu wraz z cebulą, szklanką wody, 3 liśćmi laurowymi i majerankiem na małym ogniu przez około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso a do cebuli dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut. Następnie wyjmujemy watróbkę i dusimy bułką aż zmięknie. Wszystko odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielimy 2-krotnie i przyprawiamy. Dodajemy 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni. Przygotowujemy konfiturę: Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cebula i cukier i dusimy aż zmięknie około 20 minut, po tym czasie wlewamy wino i ocet i dusimy bez przykrycia jakieś 30 minut, aż zgęstnieje.