Sposób przygotowania:
Aksamitny krem dyniowy z imbirem, ricottą
gotujemy dynię w niewielskiej ilości wody - ma zakryć dynię w garnku. Dosmaczamy solą, pieprzem, papryką ostrą lub słodką. na patelni smażymy szalotkę i później dodajemy do zupy. Można dodać marchewkę lub ziemniak pokrojony w kostkę (zupa będzie bardziej sycąca). po ok. 15 minutach miksujemy, dodajemy ricottę i miksujemy ponownie. Dodajemy starty świeży imbir (1 opakowanie dyni - kawałek 2 cm, im więcej dyni, tym więcej imbiru). na suchej patelni prażymy pestki dyni i podajemy je w osobnej miseczce, Krem można spożywać z dodatkiem pestek dyni, listów bazylii. Próbowałam też z krewetkami wcześniej smażonymi, wędzonym łososiem, groszkiem ptysiowym, grzankami, kleksem śmietany - w każdej wersji jest pyszna, sycąca i zdrowa!