fionisko

fionisko

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Aksamitny krem dyniowy z imbirem, ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, łatwy, zdrowy aromatyczny krem z dyni, z ricottą, imbirem. Idealny na jesienno-zimową słotę. Wzmacnia i poprawia nastrój:) a ten kolor pozwala przetrwać szare dni.

Aksamitny krem dyniowy z imbirem, ricottą

Składniki:

Aksamitny krem dyniowy z imbirem, ricottą

 

Sposób przygotowania:

Aksamitny krem dyniowy z imbirem, ricottą
gotujemy dynię w niewielskiej ilości wody - ma zakryć dynię w garnku. Dosmaczamy solą, pieprzem, papryką ostrą lub słodką. na patelni smażymy szalotkę i później dodajemy do zupy. Można dodać marchewkę lub ziemniak pokrojony w kostkę (zupa będzie bardziej sycąca). po ok. 15 minutach miksujemy, dodajemy ricottę i miksujemy ponownie. Dodajemy starty świeży imbir (1 opakowanie dyni - kawałek 2 cm, im więcej dyni, tym więcej imbiru). na suchej patelni prażymy pestki dyni i podajemy je w osobnej miseczce, Krem można spożywać z dodatkiem pestek dyni, listów bazylii. Próbowałam też z krewetkami wcześniej smażonymi, wędzonym łososiem, groszkiem ptysiowym, grzankami, kleksem śmietany - w każdej wersji jest pyszna, sycąca i zdrowa!

Tagi:

dynia