Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Albinoski z prądem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prawie jak pączki, tylko bez tłuszczowej kąpieli.

Albinoski z prądem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Albinoski z prądem.

 

  • 600 g mąki (koniecznie przesiana)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kostki drożdży
  • kieliszek wódki adwokat
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • Polewa: 5 kostek gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Albinoski z prądem.
Do ciepłego mleka dajemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki, czekamy aż zacznie pracować. Mąkę przesiewamy posypujemy solą i wlewamy połowę zaczynu. Do drugiej połowy wlewamy olej i wbijamy jajko, dokładni wyrabiamy, a następnie wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odstawać od miski i nie będzie brudzić ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość wyrzucamy na blat i rozwałkowujemy na placek około 2 cm grubości. Szklanką wykrawamy krążki i przykrywamy na kolejne 15 min aby podrosło. Jeśli mamy naczynie do gotowania na parze to wlewamy około 2 l wody, przykrywamy i zagotowujemy. Jeśli nie, przykrywamy gazą i obwiązujemy sznurkiem. Partiami parujemy pod przykryciem 8 minut. Alkohol, masło i mleko w proszku miksujemy na gładką masę. Nakładamy do szprycki i nadziewamy zimne drożdżówki, jeśli nie mamy to przekrawamy i smarujemy . Czekoladę drobimy na małe kawałki, dodajemy mleko i tłuszcz...podgrzewamy i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Taką polewą smarujemy bułeczki i dekorujemy wiórkami.
Albinoski z prądem.
Dobrze wyrośnięte ciasto to takie które podwaja swoją objętość.
Albinoski z prądem.
Szklanką wykrawamy krążki, aby nam to szło sprawnie, za każdym razem należy szklankę maczać w mące.
Albinoski z prądem.
Wkładamy do naczynia do góry stroną na której leżały.